Låt kraftdjuren hjälpa dig

Energi från den undre världen

Kraftdjur är energier som är en slags hjälpsamma följeslagare i den andliga sfären. Det sägs att kraftdjuren väljer oss, vi väljer inte dem. Vi har oftast ett primärt kraftdjur som vi föds med och sedan kan andra kraftdjur slå följe med oss under en period för att hjälpa oss att hantera en situation och växa som människor. Inget kraftdjur är sämre eller bättre än något annat. Mitt primära kraftdjur är till exempel en spindel. Inte ett så "gulligt" djur eller i vardagligt tal förknippat med styrka, men betraktat som energi ger spindelns essens vissa kvalitér till min livsväg. Ditt kraftdjur visar sig för dig genom att du ber om det. Hur det visar sig är individuellt, men till exempel genom att du får syn på något som får dig att tänka på ditt kraftdjur eller så får du en bild under en meditation.  Du kommer att känna om det är "ditt djur". 

Kraftdjur kan användas affirmerande, det vill säga att om du vill attrahera en viss energi så kan du visualisera den. Vill du till exempel ha mer av vargens energi så kan du visualisera och meditera över vargens essens. Nedan är exempel på djurens kraft och hur energierna kan boosta dig när du behöver hjälp. Tänk på att det finns många fler kraftdjur och utgå alltid ifrån din egen känsla av energin. 

Exempel på kraftdjurens energi

Fjäril
Fjärilen representerar pånyttfödelse och transformation. Att gå från puppa, till larv till färdig fjäril. Den ger skönhet och estetik i livet och vet att även små detaljer kan få stora konsekvenser; "en fjärils vingslag..." Fjärilen kommer in i ditt liv när du står inför en ny fas i livet. Dags att släppa taget om ditt gamla jag. Be om fjärilens energi när du önskar få modet att mogna.

Enhörning
Detta stolta vackra djur är ett mytologiskt väsen som representerar total renhet, godhet och helande. Enhörningens horn är där emot ett dödligt och effektivt vapen mot ondska. Enhörningen bär dig med lätthet och erbjuder sin magnifika kraft att utkämpa strider i goda syften. Be om enhörningens energi när du önskar beskydd/en vapendragare.

Drake
Draken är en mytologisk figur som är en effektiv stridskämpe med sitt eldsprutande gap, ofta en symbol för en skarp talare och kommunikatör. Draken är en effektiv vakt och vaktar allt ifrån skatter till planeter. Den får lätt en bra överblick pga sin flygförmåga men drar sig gärna också undan i sin grotta. Be om drakens energi när du behöver stå på dig för att bevara eller skydda din sanning.
 

Varg
Vargen är en dubbelnatur som är ett flockdjur men också kan gå ensam om den inte hittar sin rätta flock. Vargar kompromissar inte med sitt sällskap! Den har en stark instinkt för sanning och lögn, rätt och fel och kan lukta sig till bullshit på mils avstånd.  Be om vargens energi om du vill gå dig egen väg istället för att göra vad som förväntas av dig.

Björn
Talesättet "en riktig björnmamma" säger vad björnens energi handlar om  - att skydda sin familj. Ett fredligt djur så länge hen inte blir provocerad. Trygghet, stabilitet och råstyrka att ordna det materiella. Be om björnens energi när du tvivlar på din förmåga att hantera familjelivets alla aspekter. 
 

Räv
Rävenergin är slug och listig och räven hittar alltid sin väg ur kniviga situationer. Den uppskattar dygnets mörka timmar och trivs i drömmarnas domäner. Ser igenom bedrägerier och har ett kvickt intellekt. Be om rävens energi när du står inför en utmanande uppgift som kräver snabba vändningar.

Svan
Att bejaka sin unika särart och ha lojalitet med sin ideal och sin partner, det handlar svanen om. Var inte rädd för att låta din skönhet och elegans blända andra, även om det skapar avundsjuka. Följ din intuition och din själs längtan! Andlig utveckling och partnerskap är viktigt för din livsväg. Be om svanens energi när du vill nå djupare kunskap om ditt andliga kontrakt. 

Hjort
Hjortens energi är perfekt när man ska tackla en svår utmaning som samtidigt kräver ett mjukt och ödmjukt handlag. Hjorten har kvar sin oskyldiga barnatro och är kärleksfull mot allt och alla, samtidigt som den har värdighet och självsäkerhet. Den hjälper andra med svåra saker, utan att bli självuppoffrande. Be om hjortens energi när du kämpar med balansen mellan att ta hand om andra och att ta hand om dig själv.  

Uggla
"Klok som en uggla" säger ordspråket och det stämmer. Detta är energin som använder sitt sjätte sinne till fullo. Ugglan drar nytta av all helig och mystisk visdom och lyckas skapa praktisk nytta av detta i vardagen.  Ofta när ugglan dyker upp betyder det att förändring är i antågande. Den ser igenom alla illusioner och utforskar gärna magiska sidor av verkligheten. Be om ugglans energi när du behöver visdom att förstå den förändring du befinner dig i, eller vill påskynda den med "magi".

Kolibri
Kolibrin har förstått att bara dricka ur livets nektar.  Det finns alltid ett val - vi kan välja att se glaset som halvtomt eller halvfullt. Denna energi förstår att uppskatta livets goda och ser därför bara det ljusa, lekfulla och glädjeämnena i livet. Det är en självständig energi som även är mycket uthållig, den kan färdas många mil outtröttligt. Den anpassar sig med lätthet efter nya förutsättningar. Be om kolibrins energi när du behöver fokusera på de ljusa sidorna och vara tacksam för det du har.

Örn
Örnens energi handlar om förmågan att "resa sig över" den hinder och begränsningar som livet placerat i din väg. Följ din sanna livsväg! Du har mer kraft än du tror om du bara litar till att dina vingar bär dig. Örnen är också en mästare på överblick och en visionär. Den är fri och vis, inget kan hålla tillbaka en örn med en vision.  Be om örnens energi när du behöver extra kraft för att bryta dig loss från människor eller situationer som håller dig tillbaka "på marken".

Sparv
Den må se oansenlig ut för världen men kan göra stordåd för den som behöver sparvens energi. Den påminner oss om att ta hjälp av andra (sparven vill inte vara ensam) och att det kan vara rätt att backa inför en övermäktig uppgift. Den vill att vi ser vår sårbarhet och ärar den som en tillgång. Det är inte meningen att sparvar ska inte förflytta berg, de är perfekta precis som de är, kvittrande på en gren. Be om sparvens energi när du behöver "tagga ner" och prestera mindre.  

Orm
Ormen representerar kundalinienergin - medvetandets energi - och är en kraftfull kombination av den erotiska livsdriften (yin) och den skapande urkraften (yang). En förening av de feminina och maskulina polerna som skapar djupgående transformation och till och med upplysning när den väcks till liv. Ormen har också en stor helande potential. Be om ormens energi när du vill öppna upp dina chakran för känslomässigt eller sexuellt helande. 

Skorpion
En energi att räkna med - skorpionen kan lura dig att tro att den är en passiv som bara sitter still. Sanningen är att den bara bidar sin tid! När tillfälle ges så tar den vad den vill ha och den har ett effektivt vapen/gift att ta till. Detta är även en vaktande energi som effektivt håller fiender på behörigt avstånd. En skorpion är omhändertagande och skicklig på att skapa ordning. Be om scorpionens energi när du behöver få distans till andras påträngande energi.

Spindel
Spindeln är energin som väver livets ödestråd. Det är en kreativ kraft som rymmer såväl ljus som mörker - den förstår människans skuggsidor och hur dualismen påverkar livets aspekter. En feminin styrka som handlar om att vara receptiv och tålmodig, väva in möjligheter och klippa av trådar som inte fyller sitt syfte. Be om spindelns energi när du vill förstå hur detaljerna och myntets två sidor hänger ihop med helheten. 

Mus
Musens energi är energin som galant kan "flyga under radarn". Den är snabb och kvick, ser och hör allt men är inte helt lätt att upptäcka. Den är söt och skrämmer ingen, men får se upp så att den inte blir trampad på av misstag. Musen kan ta sig in i skrymseln dit ingen annan når och hitta dolda skatter. Den ser också värden i ting som andra missar. Be om musens energi när du behöver vara extra smidig för att nå ditt mål, kanske till och med osynlig... 

Flodhäst
Denna energi betyder styrka och lugn under kristider. Den ser saker under ytan och har starka föräldrainstinkter. Lyckas ofta med både en kreativ och praktisk livsstil. Använder sin aggresivitet, på gott och ont. Håller emotionellt avstånd till andra, en hög profil i arbetslivet och en god arbetssetik. Materiell framgång är viktigt. Be om flodhästens energi när du vill hålla en stark front mot konkurrenter.

Lejon
Lejonets energi behöver inte hävda sig, den vet sin kraft.  En självsäker ledare som alltid har kontroll över situationen. Lojal, ansvarstagande och passionerad. Den vaktar sin flock och sitt territorium med total hängivenhet, men bibehåller balansen och överdriver inte. En konung/drottning är alltid majestätisk! Be om lejonets energi för att hitta rätt timing att agera med beslutsamhet och värdighet.  

Jaguar
Lita på dina instinkter och fortsätt framåt, även om du inte kan se ljuset i tunneln. Lyssna till hjärtat och du kommer att hamna rätt, till slut. Jaguaren påminner oss om att det är okej att inte alltid förstå de omedvetna aspekterna av ett händelseförlopp. En viktig del av livet är att ha tillit. Det är resan som är målet! Kämpa inte emot förändringen, utan omfamna den. Du är så mycket mer än du tror... Be om jaguarens energi när du står inför själsliga prövningar.

Tiger
Du kommer att bli framgångsrik med tigerns energi, för du har skillsen såväl som tålamodet att vänta. Tigern är en umärkt jägare och är mästerlig på att ta sig fram i svårt terräng. Samtidigt är den uthållig och använder uttröttningsteknik mot sitt byte. Det är ingen idé att strida mot en tiger, den kommer att vinna. Den har också en stark karisma som attraherar andra och tigern får många följare. Be om tigerns energi när du inte vill låta rädsla eller trötthet stoppa dig.

Giraff
Har du hört talas om giraffspråket? Giraffen är snällhetens energi. Den talar om sina känslor utan att anklaga andra. Den ser det goda i andra människor och vill alltid skapa en win-win. Den har koll på omgivningarna tack vare sin långa hals och är en energi du gärna vill ha med i ditt team. En fridfull varelse som får många vänner tack vare att den visar sin sårbarhet.  Be om giraffens energi när du vill att andra ska uppfatta dig som en tillgång istället för ett hot.

Apa
Apans energi betyder tur!  Allt går apans väg eftersom apan har en genuin charm och optimism. Denna energi kan göra dig till den bästa versionen av dig själv.  Om apan dyker upp i ditt liv kan det betyda att du ska förvänta dig det oväntade, apan överraskar och är en riktig underhållare. Missa inte unika chanser som kan dyka upp, bara för att de kommer i lite annorlunda paketering än vad du är van vid. Be om apans energi inför ett framträdande när det är läge att inte ta för allvarligt på sig själv.

Kråka
Kråkan är den tidlösa energin som ser dåtiden, nuet och framtiden som ett.  Den varslar om förändring som kan vara utmanande, men kom ihåg att när universum stänger en dörr så öppnas samtidigt ett fönster. Kråkans svarta färg är skapelsens nollpunkt och i den ryms begynnelsen till ljuset och regnbågens alla färger. Kråkan känner universums lagar och viskar gärna sin heliga kunskap till den som lyssnar noga. Be om kråkans energi när du vill sia om din framtid.

Elefant
En sann fredsmäklare, med naturlig pondus. Elefanten är en stolt energi som kan uträtta stordåd för balansen mellan människor, djur och planeten. Den har förmågan att agera oegennyttigt och värnar allt levande. Andra lutar sig gärna mot elefantens trygga stöd och elefanten ger generöst av sin energi till andra, då den vet hur det är att gå igenom svåra tider. Be om elefantens energi när du behöver ta hand om dina innersta känslor. Först när du känner dig själv kan du hjälpa andra.

Shamansk visdom för 2000-talet

Alla vet vi att vår tids miljöhot är allvarliga. Mycket allvarliga. Men är du en person som även känner denna obalans i energierna runt dig? Känner du att människan behöver skapa en starkare kontakt med naturen och se sig som en del av någonting större för att kunna läka vår planetära kris? Är du en uppvaknande shaman?

Shamaner är medicinkvinnor/män i ursprungsbefolkningar som är viktiga personer för sitt folks hälsa. Många tänker främst på indianerna i Sydamerika, men shamaner finns överallt där natur- och folkreligioner finns. I Sverige är till exempel nåjden en samisk medicinkvinna/man med spådomskunskaper, men även personer med epitetet trollgumma eller häxa är en del av den nordiska energimedicinen. Shamanism finns även i den shintôistiska folkreligionen i Japan och har influerat Reikin.

En besjälad värld där allt hänger ihop
Ordet shaman betyder "den som vet" och åsyftar att personen med sitt inre seende kan se/känna den större verkligheten, det vill säga även det som inte är synligt för blotta ögat. Shamanens uppgift är att hjälpa människor, djur och natur till läkning och även läka relationen mellan människa och natur genom energimedicin/andlig medicin. Shamanen gör detta genom att vara en länk mellan vår värld - den fyrdimensionella rumstiden - och andra energidimensioner av verkligheten. Hur förbindelsen skapas och på vilket sätt det helande hanterverket utförs skiljer sig åt mellan olika traditioner. Det som är gemensamt är målsättningen att visionera fram en mer kärleksfull och harmonisk värld. Allt i världen ses som besjälat - träden, regnet, elden, bergen, djuren etc - och allt är därför möjliga att påverka genom avsikt, själsresor och ceremonier. De traditionella shamanerna i Anderna kallar det för att "drömma fram en ny verklighet." Verkligheten ses som en illusion som styrs ifrån en en andlig sfär (jämför med buddhismen) och våra förfäder har en viktig roll i hur livet gestaltar sig för oss som lever nu. Ytterst är vi alla Ett - levande och döda, människa och natur, världen och universum.

Det är inte så svårt att förstå att ursprungsbefolkningar är bättre än den "moderna människan" på att lita till intutionen och söka hjälp av spirituella krafter och visdom i den andliga dimensionen. Att lita på "magkänslan" kan nämligen betyda skillnaden mellan liv och död i många vardagliga beslut. Kan en viss typ av växtlighet ätas? Vart tar viltet vägen? Var ska man söka skydd undan vinden och rovdjuren? När blir det regn nästa gång? Om det inte finns värderleksrapporter, nyheter på TV, odlingsböcker eller mat på butikshyllan så är arvet, traditionen och ödmjukhet inför förfädernas kunskap livsavgörande.

Shamanism för 2000-talet
I upplysningens och teknikens tidevarv så har den moderna människan förlorat kontakten med sin intuition och denna uråldriga visdom. Naturen är bara en resurs som ska utvinnas. Detta synsätt har lett in vår civilisation på en ödersdiger väg som idag ingen förnekar konsekvenserna av; klimatförändringar, avskogning, jorderosion, bränder, döende hav, svåra välfärdssjukdommar, med mera. Det moderna samhället har all kunskap som behövs för komma till bukt med problemen, men saknar likväl den livssyn och de värderingar som krävs för att vi med gemensamma krafter ska kunna skapa en hälsosam balans mellan människa, ekonomi, teknik, djur och natur. En neoshamanist är en person som är en del av det moderna samhället men samtidigt vill fördjupa människans kontakt med naturen och alltet genom ökad medvetenhet och energiarbete.

Shamanskt uppvaknande
Ett shamanskt "uppvaknande" innebär att ha fått ett invitation till att arbeta med helande och läkande av något slag. En så kallad "invitation" kan ske på många olika sätt, men handlar om en stark längtan att ägna sitt liv till helande av människan och planeten, så stark att den inte går att ignorera. Många empater känner denna kallelse och Reiki är ett verktyg att arbeta med.  Läs mer Reikikurser om du tror att det är något för dig.

Önskar du vägledning?

Boka en läggning med shamanska oraklekort eller tarot. Läs mer.

© Angelas Aylward. Citera gärna, men uppge källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.