Få mer energi med ”psykologisk flexibilitet”
En av övningarna som ingår i kursen Energibalans kommer här som en sommargåva till alla läsare. Övningen bygger på ACT-metoden - Acceptance and Commitment Therapy. ACT är en relativt ny metod inom beteendevetenskapen som vunnit stort gehör på kort tid. Upphovsmannen Dr Steven Hayes är professor i psykologi och led själv under många år av panikångest. Han sökte hjälp inom traditionell KBT-terapi men fann inte det han sökte. Han utvecklade därför sin egen metod som visat sig skapa väldigt bra resultat även inom stressrelaterad rehabilitering.
Idégodset inom ACT har djupa rötter inom psykologi och filosofi och är egentligen inget nytt, men Hayes har lyckats sätta ihop bitarna på ett banbrytande sätt. Metoden syftar till att träna individens psykologiska flexibilitet så att du kan förhålla dig till motgångar och utmaningar, stress och press på ett bra sätt.
Hays sammanfattar psykologisk flexibilitet med orden distans, närvaro och engagemang:
Distansen innebär att ha distans till sin egen ”storytelling” eller ”berättelse om sig själv”. Det betyder att inte identifiera sig med sina tankar och det ständiga snattret i huvudet som Hays kallar det för ”The dictator within”. Diktatorn i oss är den som ständigt talar om för oss om vi är bra eller dåliga, vad vi måste göra, vad vi borde oroa oss för osv. Ett slags negativt självprat helt enkelt. Med distans förstår vi att vi inte ÄR våra tankar om oss själva, utan det är egots delvis förvridna röst som talar.
Att vara närvarande handlar om att stå ut med/acceptera jobbiga känslor som en del av livet. Denna förmåga kan tränas upp med till exempel meditation eller mindfullness.
Engagemanget handlar om att vara medveten om våra djupast liggande värderingar så att vi lever i enlighet med vår inre kompass och har engagemang för det vi gör. Med engagemang kommer också handlingskraft, trots tuffa tider. Man kan jämföra det med att om vi vet vad kursen är så gör det inget om det stormar. Vi väntar ut stormen och fortsätter sedan seglandet på lugnt vatten, tills nästa storm.
Ett sätt att öka både distansen till tankarna och närvaron i nuet och inte fly från det som är jobbigt är att aktivt planera in när och hur man ska ägna ”det jobbiga” sin uppmärksamhet. Flexibilitet handlar alltså inte om att kasta sig mellan olika saker utan om att göra en sak i taget, med fullt fokus. Poängen med övningen nedan är att du får möjlighet att ta kontroll över dina tankar, men utan att tvinga fram kontrollen. Det kanske känns fånigt eller svårt i början, men med övning kan du på sikt mer eller mindre automatiskt sortera tankar och känslor på ett sätt som tar mindre energi ifrån dig. Genom att sortera så har du automatiskt valt bort att ägna dig åt allt, hela tiden. En del saker kommer du till och med att inse att ”jag behöver inte detta längre i mitt liv”.
Kursövningen i psykologisk flexibilitet sker i två steg:
1) Pröva att begränsa orostiden. Välj ut något som oroar och som tar mycket av din energi, men inte något för allvarligt. Bestäm dig för NÄR du ”får” oroa dig för just detta. T ex om du är orolig för att misslyckas med en leverans på jobbet, bestäm dig för att ”jag får oroa mig för detta så mycket jag vill varje dag på vägen till jobbet. Övrig tid använder jag mina tankar till konstruktiv planering, utan oro”. Eller ”jag oroar mig för hur det ska bli att fira jul i år och om det kommer att bli konflikter. Jag får börja oroa mig för det i början av december, dessförinnan tänker jag inte skänka julen en tanke.”
När du prövat steg 1 och känner att det fungerar, gå vidare till steg 2:
2) Segmentsplanering i ”Byrålådan”. Föreställ dig en vacker och stabil byrå precis i din smak och som representerar dina göromål. Föreställ dig att allt som du måste och/eller vill göra har sin egen givna plats i denna fantastiska byrå. När du behöver göra något så öppnar du den lådan som aktiviteten tillhör, plockar fram aktiviteten och när det är klart så stoppar du tillbaka aktiviteten och STÄNGER byrålådan. När lådan är stängd så varken tänker du på eller oroar dig för nästa gång aktiviteten ska ske. Så fort ett ”måste” dyker upp i huvudet, bestäm dig för när det är okej att fördjupa dig i det, öppna byrålådan och stoppa ner tanken och STÄNG lådan. Öppna sedan lådan igen när DU har bestämt dig för det. Beroende på hur visuell person du är så kanske ”byrålådan” inte är rätt teknik för dig. Ett alternativ kan i så fall vara att konkret planera in almanackan/veckan i olika ”segment”. Exempel: Måndagar undviker jag att plocka och greja hemma utan unnar mig att vila i soffan. Tjata på barnen om läxor gör jag bara på söndagskvällar, sedan är det deras ansvar att komma ihåg. Osv…
Lycka till!
© Angela Aylward. Citera gärna, men uppge källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
- "Hjälp, jag känner oro efter en alternativ behandling"
- Mardrömmar kan vara tecken på psykiska förmågor
- Soul retrievals ur ett metafysiskt perspektiv
- Har du släppt taget ännu om avundens illusion?
- Poddtips: Hjälp att hantera öppenhet för energier
- En neoshamanism som vill läka en planet i kris
- Radikal acceptans gör dig till mästare i ditt liv
- Att hitta ur en andlig kris/spiritual emergency
- Kan man förlora en bit av själen?
- Har stressen blivit ditt normaltillstånd?
- Medarbetare som mår bra gör ett bättre jobb…
- Få mer energi med ”psykologisk flexibilitet”
- Andlighet och meningen med livet
- Ger du rätt näring till dina drömmar?
- Tips på gränssättning för den utmattade
- Reikibehandling efter trauma och övergrepp
- Energitjuven kan vara en känslig narcissist
- Kundalini Reiki vs. kundaliniresning
- Det är din tid att LEVA NU, i pandemitider
- Vad är andligt växande inom Reikin?
- Oroar du dig för rätt saker i coronatider?
- Befria dig från ångest och vinn tillbaka din energi
- Olika former av healing – vad skiljer dem åt?
- Attraktionslagen - om att attrahera "fel" energi
- Läkande genom rätt mindset - lär dig Reikiidealen
Senaste kommentarer
-
Petra » Attraktionslagen - om att attrahera "fel" energi: ”Hej! Intressant! Några korta frågor; Hur kom du i kontakt med kunskapen kring..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
kristen holistisk shamanism hållbart mental träning ki resiliense eduard sprangers kurama mountain upplysning existensiell ångest healingkod holy fire reiki chef gad övergrepp ångest samtalsterapi negativa effekter fenomenologi psykisk ohälsa kausalkroppen härskartekniker astralkroppen manipulativ andlig healing subtila kroppar energitjuv miljö helande energi transpersonellt kärleksmedvetande acceptans konsumtionsval intention reiki idealen heliga ande hsp föreningen ocd duktig flicka högkänslighet usui övning ptsd traumahealing empath kundaliniresning viktor frankl alternativmedicin christina alvelin chopra center mentalkroppen högkänslig mardrömmar eteriska kroppen självkänsla soul retrieval spirituella lagar personlighetstörning neoshamanism andlig utvecklingsväg gnosis daoism rosenkorset kvantpsykologi coronavirus, coronatider, vaccin, inre lugn, kurs, prestationsprinsessa elaine n. aron ångestfri motivation högkänlighet fobi energihealing superkraft pär lagerkvist affirmation vad är skadligt traumabehandling hålla utrymme kinesisk filosofi religiös känslokroppen grandios självbild metafysik yoga hjärtat manifestera energi narcissist kbt utmattad helande energihälsa reiki master energiterapi gud reikiterapeut buddhism livsenergi stress empat reiki shaman stresshantering healing känslig själen jesus energimedicin hsp magiskt tänkande kristendom klarkännande medial attraktionslagen klimat offerroll aura återhämtning sekulariserad världsreligioner helbrägdagörelse glendas mahatma gandhi högre makt kundalinienergi act kristusenergin reiki lärare psykologisk flexibilitet ole gabrielsen livsbalans själ skuggsidor självhjälpsbok andlig kris nirvana mikao usui drivkraftsanalys social distansiering positiv psykologi andligt växande shintôism hälsa upplyst bön spirituell kärlekens budskap magi svenska kyrkan tao budord kulturreligiositet kvantmekanik terapi traumabearbetning kanalisera steven hayes själens mörka natt frekvens gränssättning social fobi psykopat frälsning healer prestationsprins cogito rumi hermetism etik komplementärmedicin tredje ögat new age andlig utveckling munk usui mikao ikigai egot andlig tomhet taoism holding space trauma shamanresor koncentrationsläger kundalinivaknande andlig tradition kundalini reiki initiering i reiki drivkraft dödsångest highley sensitive person duktig pojke existentiell ångest spiritual emergency kundalinisyndrom buddha taosim andegnista mindset shamansim sjätte sinne