Spiritualitet är att hitta meningen med livet Sverige brukar kallas för "världens mest sekulariserade land", det vill säga avståndstagande till religion i samhällslivet. Samtidigt har svenskar i högre utsträckning än andra länder en tro på en livskraft eller högre makt och är även ett av Europas mest mångreligiösa länder tack vare invandring från världens alla hörn. Men att vara religös är inte det samma som att vara spirituell och att vara spirituell är inte det samma som att vara religiös. Vad innebär det då att vara spirituell?

Det verkar inte handla om att vara medlem i ett trossamfund. Drygt 60 procent av svenskarna är  medlemmar i Svenska Kyrkan men bara 23 procent av alla i Sverige menar att de tror på Gud. Medlemsskapet blir för en del en "kulturreligiositet" som handlar om att få delta i ceremonier som dop och giftemål, men utan djupare spirituell innebörd för flertalet. Anledningen är att man inte känner sig hemma i fasta trossystem och dogmer.  Istället uppstår ett andligt tomrum. Vad är meningen med allt?  För även för den som inte vill delta i formella, religiösa ritualer och ceremonier så finns känslan av en andlig dimension av tillvaron, som behöver näring.

En del hittar spiritualiteten i att uttrycka sig i konst, musik eller litteratur. Andra i innerliga möten med människor eller djur och natur. Eller i ett altruistiskt engagemang för ett gott samhällsändamål. Kreativt skapande och all kärlek är en del av andligheten och livskraften. Åtskiliga icke-troende har en hög känsla av livsmening och är spirituella, fast de skulle aldrig välja att använda det ordet... Andra söker djupare förståelse för meningen med livet, en referensram att tolka sin livshistoria med. Det är då det spirituella sökandet börjar på allvar. Och det fantastiska är att utforskandet inte tar slut. Det finns alltid flera lager att utforska i mötet mellan människan och livskraften i vårt universum. 

Stressade personer brukar ha flera saker gemensamt. En av dem är brist på just mening. Och där det saknas meningsfullhet saknas också tillit. Brist på tillit till livet, till andra människor och till sig själva. Att hitta en mening med svåra saker som inträffat i livet är därför ett viktigt steg mot ökad hälsa och mindre stress. Att utforska sin spiritualitet behöver inte betyda att fastna i ett trossystem, utan att just hitta tilliten i en kaotisk och många gånger skrämmande värld.  Att kunna leva i en värld med både gott och ont, ljus och mörker, bra dagar och dåliga dagar, oerhörd glädje och avgrundsdjup sorg - men samtidigt ha känslan av att det finns en mening med det som sker. Att inte ha kontroll, men lita på att det finns något större än mig själv som bär mig. Psykiatern Viktor Frankl, en överlevare från koncentrationslägren, har skrivit en bok om just detta i Livet måste ha mening. Rekommenderad läsning för alla sökare!

Meningen med livet är något som Japanerna på ön Okinowa visat sig särskilt bra på att tillämpa. Japanerna är tillsammans med svenskarna världens mest sekulariserade land, men här finns ett fenomen som kallas för "Ikigai" - hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv.  Ön Okinawa i Japan har nämligen ett ovanligt stort antal medborgare över 100 år gamla. Antropologer har visat att det dels beror på sunda mat- och motionsvanor, men också på en särskild form av livsvisdom som kallas Ikigai. Det kan översättas till "Din anledning att finnas". Varför går du upp på morgonen? Vad är din mening och mål i livet? Målet är att hitta flow, glädje och självuppfyllelse i vardagen. Livsmeningen kan inbegripa en tro på Gud eller ej - det är inte det viktiga. Det viktiga är att spiritualieten - meningen med livet - finns med i livskompotten.

Lästips:
https://www.forskning.se/2017/04/12/svenskarna-tror-men-inte-pa-gud/

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln