Hälsa och spiritualitet går hand i hand

Den psykiska ohälsan och utmattningen i arbetslivet ökar. Kan det hänga ihop med ett spirituellt tomrum, där tillit är en bristvara?

Sverige brukar kallas för världens mest sekulariserade land (det vill säga avståndstagande till religion). Samtidigt har svenskar i högre utsträckning än andra länder en tro på en livskraft eller högre makt och är även ett av Europas mest mångreligiösa länder tack vare invandring från världens alla hörn. Men att vara religös är inte det samma som att vara andlig/spirituell och att vara spirituell är inte det samma som att vara religiös. Trots sekulariseringen så är t ex drygt 60 procent medlemmar i Svenska Kyrkan, vilket är intressant med tanke på att bara 23 procent av alla i Sverige menar att de tror på Gud. Medlemsskap i kyrkosamfund är en slags "kulturreligiositet" som handlar om att få delta i ceremonier som dop och giftemål, men utan djupare spirituell innebörd. Man känner sig inte hemma i fasta trossystem och dogmer, men vet inte vad som skulle kunna representera spiritualiteten istället.  Det är inte så konstigt att det för många uppstår ett andligt tomrum. Även om man inte vill delta i formella, religiösa ritualer och ceremonier så är vår "ande" eller "spirit" en realitet. För en del så finns spiritualiteten i att uttrycka sig i konst, musik eller litteratur. För andra i innerliga möten med människor eller djur och natur. Eller ett altruistiskt engagemang för ett gott samhällsändamål. Kreativt skapande och all kärlek är en del av anden - livskraften - som genomsyrar allt liv. Det finns åtskiliga icke-troende som är oerhört spirituella - fast de skulle aldrig välja att använda det ordet. För andra finns kanske kärleken, engagemanget eller konsten, men det räcker ändå inte. Något fattas i form av en djupare förståelse och tillit till att det finns en mening; en tro som skapar en referensram att tolka sin livshistoria med. Det är då det spirituella sökandet börjar på allvar. Och det fantastiska är att utforskandet inte tar slut. Det finns alltid flera lager att utforska i mötet mellan dig och livskraften i vårt universum.

Sannolikt har den moderna människans spirituella tomhet ett samband med att den psykiska ohälsan ökar i samhället. För åtskilliga av de stressade personer jag mött i mitt yrkesliv så bottnar en stor del av deras stress i brist på tillit - brist på tillit till livet, till andra människor och till sig själva. Att utforska sin spiritualitet är därför framför allt detta - att hitta tilliten i en kaotisk och många gånger skrämmande värld. Inte på ett påklistrat sätt, med ett falskt leende på läpparna, utan genom att leva närvarande och autentiskt. Att kunna leva i en värld med både gott och ont, ljus och mörker, bra dagar och dåliga dagar, oerhörd glädje och avgrundsdjup sorg - men ändå ha en grundmurad känsla av att det finns en mening med det som sker. Känna att trots att jag inte har kontroll över vad som händer, så vågar jag "enjoy the ride" eftersom jag litar på att det finns något större än mig själv som bär mig. En viktig nyckel för de allra flesta att hitta in till sig själva och tilliten är att sakta ner "ekorrhjulet" och sluta stressa, både på det yttre och inre planet.  Japanerna är tillsammans med svenskarna världens mest sekulariserade land och här finns ett fenomen som kallas för "Ikigai" - den japanska hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv.  Ön Okinawa i Japan har nämligen ett ovanligt stort antal medborgare över 100 år gamla. Antropologer har visat att det dels beror på sunda mat- och motionsvanor, men också på en särskild form av livsvisdom som kallas Ikigai. Det kan översättas till "Din anledning att finnas". Varför går du upp på morgonen? Vad är din mening och mål i livet? Målet är att hitta flow, glädje och självuppfyllelse i vardagen. Livsmeningen kan inbegripa en tro på Gud eller ej - det är inte det viktiga. Det viktiga är att anden - din spiritualiet - finns med i din livskompott.

Lästips:
https://www.forskning.se/2017/04/12/svenskarna-tror-men-inte-pa-gud/

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln