Vårt sätt att leva tillsammans kommer att ändras

"Vårt sätt att leva tillsammans kommer att ändras" är titeln på en antologi där jag medverkade för 10 år sedan under min tid som skribent i den gröna tankesmedjan Cogito. Titeln har blivit en fras som jag upprepat för mig själv nu i Coronatider. Vi kommer att under långt tid framöver att ändra mycket av social interaktion och rörlighet av människor, varor och kapital. Många miljövänner hoppas nu därför att pandemin blir en bräcka mot både ett uthålligare och hållbarare lokalsamhälle. Färre fossilberoende resor och mer genomtänkta konsumtionsval.  Ja - TÄNK OM.

Just samhällets sårbarhet var det som en gång fick mig att politiskt engagerad för drygt 20 år sedan. Jag ville ansluta mig till en samhällsrörelse som varnade för den globaliserade ekonomins risker, global uppvärmning och gifter i mat och miljö. Som förstod vikten av försiktighetsprincipen och att bygga starka lokalsamhällen. Jag valde att preppa och framför allt valde jag att preppa mentalt. När samhällsstabiliteten hotas, vilka tänkbara scenarion kan spelas ut? Vad kommer jag att kunna bidra med? Hur ska jag hantera min oro inför allt som kan hända. Men framför allt, när det händer, hur ser jag till att inte drabbas av panik?

Så här i backspegeln kan jag konstatera att många av de livsstilsval jag gjort längs med vägen har varit en förberedelse inför den situation vi har nu med social distansiering, distansarbete och färre res- och shoppingmöjlighete . De saker jag är mest tacksam för i livet - mitt hem, min familj och min sinnesro, har pandemin inte ruckat. Tack vare min egen resiliense kan jag bidra till att hjälpa andra som inte har inte lika stabil situation. Även det är jag tacksam för. Tillsammans kommer vi att skapa ett samhälle där vårt sätt att leva förändras - till det bättre.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln