Undvik stressen med Japansk hemlighet

Visste du att stress smittar? Som ett virus påverkar vår stressade energi andra och andras stress påverkar oss. Stress i sig är obehagligt men kan även gå så långt att den blir farlig. Därför är det viktigt att stärka sin motståndskraft mot stress. Men hur gör man då? - Hitta meningen med livet, skulle en del svara på den frågan.

Riktigt så enkelt är det kanske inte, ofta är den en kombination av saker som ska till. Men det ligger ett korn av sanning i det. Det finns ett buddhistiskt talesätt som lyder "Den som vet vad den vill, har all tid den behöver".  Med andra ord; om du vet vad du vill så prioriterar du automatiskt det som är viktigt för dig. Resterande kommer att kännas överflödigt. Men för många är en fulltecknad agenda en statussymbol, när det egentligen borde det vara tvärt om.

Efterom tid är bristvara är att unna sig fri tid är den verkliga lyxen. Vad är det egentligen värt att leva i hundra knyck, med en stressad kropp och själ? Om det inte känns bra i hjärtat, spelar det då någon roll om vi klättrar på statusstegen? 

Det har väl inte undgått någon att stressen är vår tids stora folkhälsoskjudom, särskilt för unga kvinnor. Lidandet hos den som är utmattad är stort och en del kommer aldrig igen till samma hälsa och funktionalitet som innan. Till stressens följdsjukdomar hör minnes- och koncentrationsstörningar, muskelvärk och inflammationer, huvudvärk, migrän, yrsel, diabetes, viktökning, insomnia, eksem, impotens... för att bara nämna en del. 

Det är ju faktiskt inte normalt att stress har blivit en normaltillstånd. Att hoppa av "ekorrhjulet" och sluta stressa kan betyda väldigt många olika saker, både på det yttre och inre planet. William Shakespeare har sagt  ”Meningen med livet är att hitta din gåva. Livets syfte är att ge bort den". På den Japanska ön Okinowa har de myntat ett begrepp som handlar om just detta; att finna sin Ikigai. Det innebär att hitta sin livsmening, få betalt för det och samtidigt leva ett långt och hälsosamt liv. Att inte jämföra sig med alla andra utan vara modig och gå sin egen väg. Vad skulle det kunna betyda för dig?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln