Vad är Reiki eller konsten att bjuda in lyckan


Reiki betyder ordagrant universiell livsenergi. Metoden kan, enkelt förklarat, bidra till hälsa eftersom ett starkt energiflöde i kroppen är en grundförutsättning för läkning och motståndskraft. Metoden lindrar smärta, stress och oro genom att öka mängden livsenergi som flödar i människans energikanaler. Reiki är med andra ord en form av energiterapi där terapeuten placerar sina händer på eller strax ovanför kroppen, exempelvis på huvudet, axlar fötter i syfte att balansera energin. Energin letar sig fram dit den behövs som bäst i klientens energisystem. Det kan liknas vid ett rinnande vatten i en uttorkad bäck med håligheter - vattnet (energin) forsar fram och fyller upp håligheterna automatiskt. 

Metoden har buddhistiska och shintôistiska rötter och bygger på samma energiprincip som t.e.x akupunktur, akupressur och yoga. Legenden säger att det var en andlig lärare vid namn Mikao Usui som återupptäckte denna universiella livsenergi efter 21 dagars fastande och meditation vid Kurama Mountain utanför Kyoto i Japan. Bakgrunden var att Usui sökte efter den helandeteknik som både Buddha och Jesus använde sig av. Huruvida ursprunget tolkas i österländsk eller kristen symbolik spelar ingen roll. 

Mikao Usui, har själv sammanfattat metoden så här:

Reiki är kärlek
Kärlek är helhet
Helhet är balans
Balans är hälsa
Hälsa är frihet från sjukdom

Usuis ord är den spirituella principen bakom det självläkande perspektivet i komplementärmedicin/holistisk terapi. Reiki är inte ett exakt recept eller en uppsättning av dogmer. Det är en konstform som existerar i samma ögonblick som utövaren med 100 procent ren intention väljer att hela från hjärtat. Eller med upphovsmannen Mikao Usuis egna ord, Reiki är  “the secret art of inviting happiness." 

Läs även Reiki som helande hantverk, inte religion

Vanliga frågor om Reiki.
Reiki och shamanism.

© Angela Aylward. Citera gärna, men uppge källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln