HSP, empat, klarkännande, medial - vad är skillnaden?

HSP, empat, klarkännande, medial - vad är skillnaden?

Har du en extra känslighet men inte riktigt vet vilken etikett som stämmer in på dig? Begreppet högkänslighet eller Highley Sensitive Person (HSP) är en definition skapad av den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron. Så mycket som 15-20 procent av befolkningen antas ha en kombination av personlighetsdrag som bottnar i ett extra känsligt nervsystem. Känsligheten gör att hjärnan processar sensorisk input lite annorlunda jämfört med andra (www.hspforeningen.se).

En empat kan vara HSP, men behöver inte vara det. Sveriges förening för högkänsliga har ett test som ger en indikation på om du är HSP. Som empat kan jag känna igen mig i vissa av personlighetsdragen, men skiljer mig åt i fler. Jag överväldigas till exempel inte av all slags yttre stimuli, utan det är energi i form av känslor som påverkar mig särskilt. Jag har inte heller svårt för många parallella arbetsuppgifter, tävlingsmoment eller att prestera under press, vilket många högkänsliga har.

Det som förenar empaten med HSP-personen är att man påverkas starkt av andras sinnesstämmnig. Det som särskiljer hur empaten påverkas är att empaten upplever andras känslor som sina egna. En HSP känner väldigt lätt av sinnesstämningar och kan börja må dåligt över att någon annan mår dåligt. Empaten där emot upplever att det faktiskt är hen SJÄLV som mår dåligt, det finns så att säga inget filter mellan hens känslor och andras. Empaten kan dock med träning lära sig att känna igen skillnaden mellan sina egna och andras känslor.

En klarkännande/medial empat har dessutom en förmåga till upplevelser utanför den 4-dimensionella rumtiden, d v s kan få varsel om framtiden eller få kontakt med avlidnas energier (i.e "sjätte sinne"). Alla mediala personer har dock inte klarkännandet som "sin förmåga" eller är empater. Medialitet handlar om att ha utvecklat sitt "sjätte sinne" som kan vara klarkännande, men det kan även vara klarseende (klärvoajant), klarhörande eller klarvetande. Många har även en kombination av förmågorna.

Läs mer om vad som karaktäriserar en empat.
Vill du ta reda på om du är HSP, gör testet.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln