Vad är en empat?

Har du råkat på ordet "empat" och undrar vad det är? Inte högkänslig, inte empatisk, utan empat. Fortsätt då att läsa.

Om du funderar över om du själv är empat, så önskar jag att det inte behöva ta dig lika lång tid att förstå innebörden som det gjorde för mig.

Jag har allt sedan barnsben haft en känsla av att kunna uppfatta saker om människor som andra inte ser. Jag har även vetat när någon undanhåller sanningen, men inte förstått varför det som var tydligt för mig inte var synligt för andra. Jag förstod inte heller varför jag ena stunden kunde må bra, för att i nästa drabbas av jobbiga känslor, utan anledning. Jag undvek människor som jag mådde dåligt av när jag var nära. Inte pga av att de hade gjort mig illa, utan för att vara nära dem påverkade mig starkt. Även platser har påverkat mig starkt, utan någon "synbar" anledning uppfattade jag dåliga vibbar på en plats som andra inte gjorde.

En empat är nämligen någon som upplever andras känslor som om det vore ens egna. En del empater, som jag själv, känner även energier från andeväsen. De flesta empater upplever i synnerhet känslomässiga förnimmelser, men ibland även fysiska smärtor. Att vara empat är att något helt annat än att känna medkänsla med andras smärta, att vara empat är att smärtas själv och inte förstå att det är någon annas känslor. Mekanismen bakom detta kan inte beskrivas vetenskapligt (ännu) men handlar om att empatens aura smälter samman med någon annans energi.

Att vara empat är med andra ord att ha en kraft som kan göra gott för andra. En medveten empat kan hålla isär sin egen energi ifrån andras och stänga till sina "receptorer" så att hen inte påverkas negativt av andras mående.  

För en empat innehåller kan energin i andras känslor innehålla information om vilka svårigheter en person brottas med, även svårigheter som hen är omedveten om själv. Viktigt att förstå är dock att kunna känna energin är en sak, att tolka energin är något annat. Empaten är inte automatiskt en bra medmänniska eller rådgivare bara för att hen har tillgång till detta register. För att hjälpa andra krävs rätt inställning, träning och erfarenhet.

Empater har ofta en särskild kontakt med djur eftersom empaten fångar upp djurens känslor på ett omedelbart sätt. Själv har jag till exempel känt smärtförnimelser i min egen kropp som jag i efterhand förstått varit en spegling av mina djurs smärta, när veterinären ställt sin diagnos.

Många empater känner sig kallade att arbeta med healing eller liknande eftersom man helt enkelt inte "står ut" med allt lidande runt omkring. Denna inneboende drift att lindra lidande och hela det som är skadat finns bland annat i det som kallas "old souls". Old souls är äldre själar som har reinkarnerats många gånger och vandrat på jorden i många olika skepnader. En del är till och med klara med sin utvecklingsresa på jorden och så kallat "upplysta", men väljer ändå att återfödas på jorden för att hjälpa systrar och bröder att också hitta stillheten och ljuset (jämför med buddhismens bodhisattva). Detta genom att bli healers eller andliga ledare i någon skepnad.  

--------
Känner du igen dig i ovan eller har liknande erfarenheter? Är du också empat? 1-2 procent av befolkningen uppskattas ha denna förmåga. Är du/tror du att du är empat och vill komma i kontakt med andra empater? Vi startar nu upp ett empatnätverk, maila vid intresse att vara med!

Ytterst lite finns skrivet på svenska om empater, något mer finns i den engelskspråkiga världen:
Lonerwolf - Are you an empath test.
Super empaths are real says study
HSP, empath or clairsentient
Empathtest.com

Du kanske också vill läsa inlägget HSP, empat, klarkännande, medial - vad är skillnaden?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln