Vad är en empat?

Har du råkat på ordet "empat" och undrat vad det är? Inte empatisk, utan empat. Fortsätt att läsa! Om du funderar över om du själv är empat, så önskar jag att det inte behöva ta dig lika lång tid att förstå innebörden av detta personlighetsdrag som det gjorde för mig. 

Empat = en person som upplever andras energi (känslor, smärtor) som om de vore ens egna. Energin kan komma från andra människor, djur, andevärlden och naturen. En empat som inte är medveten om sin gåva lider ofta utan att förstå varför. Bli medveten om din kraft och använd den för att läka dig själv, andra jordbor och planeten!

Jag har allt sedan barnsben haft en känsla av att kunna uppfatta saker om människor som andra inte ser. Jag har även vetat när någon undanhåller sanningen, men inte förstått varför det som var tydligt för mig inte var synligt för andra. Jag förstod inte heller varför jag ena stunden kunde må bra, för att i nästa drabbas av jobbiga känslor, utan anledning. Jag undvek människor som jag mådde dåligt av när jag var nära. Inte pga av att de hade gjort mig illa, utan för att vara nära dem påverkade mig starkt. Även platser har påverkat mig starkt utan någon synbar anledning och jag kunde undra över varför jag uppfattade dåliga "vibbar" på en plats som andra inte gjorde.

En empat är nämligen någon som upplever andras känslor som om det vore ens egna. Det är även vanligt att kunna känna energi utanför vår egna rum-tid, från bortgångna. De flesta empater upplever i synnerhet känslomässiga förnimmelser, men ibland även fysiska smärtor. Att vara empat är att något helt annat än att känna medkänsla med andras smärta, att vara empat är att smärtas själv och inte förstå att det är någon annas känslor. Mekanismen bakom detta kan inte beskrivas vetenskapligt (ännu) men handlar sannolikt om att empatens energi (de subtila kropparna) smälter samman med någon annans energi. Empater har ofta även en särskild kontakt med djur eftersom empaten fångar upp djurens känslor på ett omedelbart sätt. Själv har jag till exempel känt smärtförnimelser i min egen kropp som jag i efterhand förstått varit en spegling av mina djurs smärta, när veterinären ställt sin diagnos. 

För en empat kan energin i andras känslor innehålla information om vilka svårigheter en person brottas med, även svårigheter som hen är omedveten om själv. Att vara empat är med andra ord att ha en kraft som potentiellt kan göra gott för andra levande varelser. En medveten empat kan hålla isär sin egen energi ifrån andras och stänga till sina "receptorer" så att hen inte påverkas negativt av andras mående.  Men, att kunna känna energin är en sak, att tolka energin är något annat. Empaten är inte automatiskt en bra medmänniska eller planetskötare bara för att hen har tillgång till detta register. För att hjälpa andra krävs såklart rätt mindset och erfarenhet - precis som med alla andra hantverk.

------------------
Det nystartade empatnätverket Empath Sweden har nu en sida på facebook, joina oss där!
-------------------
Ytterst lite finns skrivet på svenska om empater, något mer finns i den engelskspråkiga världen:
Lonerwolf - Are you an empath test.
Super empaths are real says study
HSP, empath or clairsentient
Empathtest.com

Du kanske också vill läsa inlägget HSP, empat, klarkännande, medial - vad är skillnaden?

© Angela Aylward. Citera gärna, men uppge källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln